Happy Birthday Jakarta..


Let’s take a look to this city, this special city..

Kenapa spesial? Soalnya banyak banget yang bisa kita temuin di Jakarta, mo yang dari bagus2 bangettttttttttttttt ampe yang amburadul sekaliiiiiiii.. Di bawah ini ada tulisan dari notes facebook seorang teman tentang hasil observasi mahasiswa Psikologi dari Zhe Jiang University yang melakukan riset di Jakarta.

Teman teman, ini adalah tulisan Liu, tamu Fakultas Psikologi dari Zhejiang university, China, yang bulan November- Desember kemarin sempat mengunjungi jakarta untuk melakukan riset. tulisan ini adalah impresi yang dia miliki tentang kota jakarta. Menurut gue menarik juga. Boleh nih buat bahan refleksi, hehehe🙂

Enjoy🙂

Sense a different culture — Experience in Indonesia

On January 9, 2011, in Culture, Indonesia, by Liu Yuanbo

One month in Indonesia was my first international exposure, so not only the Indonesian culture but also the travel itself seemed fresh to me, and the freshness kept me mindful to the surroundings all along. However, I still consider it more difficult to sense the systematic differences of another country by experiencing the real life than by reading an introductive book of this country. Because by reading a book, every information come to your mind as explicit messages, so the brain will compare them with you mother culture automatically; while by living the life, you can always miss the implicit messages around you, due to the underlying basic thinking style differences or basic assumption differences. Yet if you may discover the difference in the real life, it can be really astonishing and exciting. Here I will share my excitements in the fabulous one-month life in Jakarta Indonesia. Through the marked facts about Jakarta, you can feel the living style there and get the underlying facts behind the scene:

Jakarta, the capital of Indonesia, is a city of diversity. You can experience the metropolitan living style there, as well as the living conditions of people from the bottom level; you can enjoy the most decent foods in the renowned restaurants, as well as get a traditional bite besides the street. This is an energetic city, and the most impressive characters of this city can be showed in two titles of it: “city of mall” and “city of traffic jam”.

1.    City of Mall

“Jakarta may have the most malls in the world.” Quoted from Mr. Tehupuring on the way back to his house, where I lived for one month, from the airport on the day I arrived at Jakarta. And during my stay there, I could really feel this typical living style – malling! Around the campus, the mall is the place for students to discuss team assignments and to hang out with their friends; in the living area, the mall is the place for families and old friends to spend their leisure time and have their get-togethers; in the business area, the mall is the place to meet your business partner and make important decisions. And in the malls, you can find cafes, restaurants, clothing stores and super markets that belong to various international brands, as well as car exhibitions, art exhibitions, performance for charity, skating rinks, even small trains taking children around. It makes you feel that you can find anything you want in the mall. It’s said “Everybody in Jakarta has his/her own mall!” which means that malling has become a necessary aspect of their life. And an Indonesian friend who went to school in Singapore complained that they didn’t have so many interesting malls in Singapore, which made the life there boring.

Actually, we can also call Jakarta the City that Never Sleeps at Weekends. Because at Friday and Saturday nights, you can see people queuing to get in the restaurant at 11 pm, you can see people getting out of their houses at 11 pm, you can see the mall is still like 8 pm while it is already 1 am!

Then why do they live this way?

I believe the living style is the production of people’s characteristics, and some of the discussions below may explain this general habit:

Enjoy their life! Now! Most Indonesians don’t save their money in the bank a lot; they’d love to enjoy their life right now instead of working all the time without playing in order to get a “better” life in the future.

Job vs. Personal life. Job is for working hours, and only for working hours. Indonesians have a responsible manner at their work. They do their job seriously, even if the job is only cleaning streets. However, you should not try to reach them for work at weekends only if it’s super emergence. Otherwise, you may get no positive response or total ignorance.

Casual. They don’t need very clear plan for the hang-out, neither new plans every time, they can figure it out when they meet. So a mall with colorful choices is one of the best places to go.

Family is super important! Family always comes first in Indonesia, and they spend a lot of time together. There are elders, teenagers and children in one family, and different generations have large gap in interests, then again mall becomes the best place to have family gathering. And for them, enjoying normal food with their family is enough to feel happy; they don’t need a luxury menu for it. Besides, there are also some other amazing things concerning families, such as: Most of my Indonesian friends in collage or working still live in their families’ house, which is a common situation in Jakarta. And there is a saying “bapakism”, which means the boss should act like the father of his subordinates. So many Indonesian companies have very strong family atmosphere in their offices.

Excellent service & love to help. Indonesians love to smile, which made their service satisfying and warm; they are very kind and love to help in spite of no material return. During my time in Jakarta, people always try to help me solve problems, even if I’m a total stranger to them.

(taken from: http://www.facebook.com/note.php?note_id=488510226446)

Well, tulisan singkat dari seorang mahasiswa dari China yang cuma tinggal sebulan, tapi sudah bisa menggambarkan sedikit banyak tentang Jakarta. Rasanya kita pun bisa nyengir-nyengir sendiri sambil manggut-manggut membenarkan apa yang ditulis olehnya. Menjadi masyarakat Jakarta yang lahir dan tumbuh di Jakarta, aku pun merasakan menjadi bagian dalam hasil observasi tersebut.

Lalu apakah yang aku lihat dari Jakarta selama ini? Hari ini aku  mencoba membuat tulisan tentang apa yang aku lihat, dengar dan rasakan dari Jakarta selama ini.

Pandanganku akan Jakarta “sebenarnya” baru benar-benar terbuka saat aku masuk kuliah dan kebetulan aku masuk jurusan Psikologi yang akhirnya terbiasa dengan yang namanya survei di lapangan. Sejak kecil aku memang tinggal dan beraktivitas di lingkungan yang tidak terlalu bervariasi, lingkungan yang isinya cuma itu-itu aja. Otomatis daerah yang biasa kukunjungi pun terbatas hanya sekolah atau rumah sodara-sodaraku yang juga itu-itu aja. Gak heran kalau pemikiranku saat itu pun menjadi terbatas. Beruntung akhirnya aku terlibat banyak kegiatan di kampus dan bisa melihat Jakarta dari berbagai sisi. Lalu, semenjak masuk ke dunia kerja, aku semakin banyak melihat sisi lain Jakarta.

Let’s say Jakarta itu sebagai Multi City.. Multi etnis, multi economic sosial status, multi religion, multi profession, dan multi-multi yang lain. Boleh dibilang di Jakarta itu ada dari titik ekstrim kanan sampe titik ekstrim kiri. Semuanya bisa ditemui di Jakarta, dari orang pengangguran yang cuma bisa mabok-mabokan sampe konglomerat yang duitnya ga tau mau dikemanin lagi. Ke-kontrasan ini semakin terlihat setahun terakhir ini. Bertemu dengan orang yang dengan segenap usaha mencari kerja, sementara ada orang yang bertaburan tawaran kerja dimana-mana. Ditambah lagi dengan pengalaman naik angkot pulang-pergi kerja yang membuat aku melihat semakin banyak pernak-pernik di Jakarta. Mulai dari obrolan supir angkot sekeluarga, penumpang-penumpang yang bayar angkot seenaknya, dan lain sebagainya.

Itu salah satu potret Jakarta yang terekam di mataku, setidaknya kalau orang tanya tentang Jakarta, hal yang pertama terlintas olehku adalah tentang keberanekaragaman yang ada di Jakarta. Setelah itu mungkin aku baru akan bercerita tentang banjir dan macetnya Jakarta. Well, aku sempat merasakan banjir yang menyebabkan macet di Jakarta, dan membuat Jakarta hampir lumpuh total. Aku juga pernah merasakan banjir yang sangat merepotkan sampai aku harus ngerobok banjir demi bisa pulang ataupun demi bisa nyari makanan.

Kadang kala ada banyak hal yang tidak masuk akal tapi terjadi di Jakarta. Ada pula peraturan dan kebijakan-kebijakan transportasi yang akhirnya dipandang masyarakat Jakarta sebagai hal yang semakin menyulitkan, seperti busway, three in one, dan yang baru-baru ini adalah Parkir off street. Yah beginilah Jakarta kurang lebih dimataku.. Still so many things to write but too complicated for Jakarta..

Anyway Happy bday, Jakarta! Selamat mengerjakan PR-PR mu, semoga Jakarta bisa jadi Kota Metropolitan yang semakin menarik dimata masyarakatnya dan juga para wisatawan asing.

2 thoughts on “Happy Birthday Jakarta..

  1. hmph observasi yang menarik ya..
    tapi paling penasaran ama point terakhirnya. hihihi… hahaha…

    ja wel, my status with Jakarta is complicated. i have a long list of complaints, yet it always hard to move 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s